Inedit Travel – Andreea si Virgil – Republica Dominicana

Octombrie 2014,

Hotel Catalonya Royal Bavaro Adults Only,

Impresii de calatorie luna de miere, Playa bavaro, Rep. Dominicana 

„Buna,

M-a tot macinat zilele astea faptul ca a trecut anul si eu inca nu ti-am raspuns la e-mail. Imi cer scuze.

Poze nu am deocamdata, dar daca ti-ar fi de folos (plaja, complexul hotelier, nu stiu J), te rog sa-mi spui si iti trimit, trebuie sa le descarc. De asemenea, daca vrei sa stii despre ceva anume, intreaba-ma, s-ar putea sa nu ma gandesc la acele lucruri.

Hotelul este foarte aproape de aeroport, am facut cam 15-20 min cu masina. Bagajele s-au lasat asteptate vreo 30 min (se plimbau benzile acelea, dar nu erau toate bagajele scoase, erau pasageri care isi gasisera deja bagajele, dar altii -ca noi- care inca asteptau, desi se repeteau aceleasi bagaje a 4-a, a5-a oara), dar au venit pana la urma iar domnul care trebuia sa ne duca la hotel ne-a asteptat. Noi aveam emotii sa nu plece, dar a fost ok.

Hotelul are un domeniu foarte frumos, ingrijit, curat, cu plante si pasari diverse; am vazut banane si nuci de cocos asa cum cresc ele, la o simpla plimbare prin complex. Flamingo, iguane, tot felul de pasari care nu stiu cum se numesc … foarte placute privirii.

Camera in sine arata bine, privelistea care nu este spre mare este foarte placuta (aranjamente florale, palmieri, iarba de un verde extraordinar, piscinele … te incarcau cu energie pozitiva). Noi am avut camera la parter si tineam draperiile trase mereu, altfel toti turistii care treceau pe acolo vedeau in camera. Dar a fost ok.

Un dezavantaj ar fi ca umiditatea din aer nu se potriveste cu mobilierul din lemn, care capatase un miros neplacut (eu am preferat sa imi tin hainele in bagaj si nu in dulap, care mirosea destul de urat). Patul, matrimonial in adevaratul sens al cuvantului, a fost foarte comod, pernele cam noduroase, dar ne-am odihnit foarte bine.

Aerul conditionat (sau clima, nu stiu exact care e denumirea corecta) a fost foarte util, usca aerul si il facea mai usor de respirat.

A, un alt minus au fost tantarii! M-au piscat intr-o noapte atat de multi, incat nu mai puteam adormi de tare ce mamancau bubitele (care nu mi-au trecut nici la o luna dupa ce ne-am intors L). Am fost la farmacia din complex si mi-am luat un spray care sa ii tina la distanta, dar nu reusea sa faca fata, mai ales afara. Oricum, era mai bine cu el, desi usuca pielea groaznic L. Ar fi excelent daca ar curata cumva camerele si imprejurimile, ne-am imprietenit cu un cuplu cazat tot la Royal si la fel i s-a intamplat si ei; de disperare, ea a sunat la receptie in noaptea respectiva si i s-a promis ca vor curata camera in ziua urmatoare. Nu a reusit sa-si dea seama daca s-a intamplat asta pentru ca isi cumparase si ea un spray ca al meu.

Ca tot veni vorba de cumparaturi – totul se trecea pe camera si am platit la sfarsit. Mi-a placut ca nu trebuia sa umblam cu bani la noi, luam doar pentru tips.

Serviciile ne-au impresionat intr-un mod foarte placut, aproape toti  angajatii se prezentau, zambeau, te intrebau ce faci. Nu intelegeau ei chiar tot ce le spuneam in engleza, dar ceea ce era necesar, intelegeau. Intr-o seara mergeam pe aleea marcata “Staff only”, o alesesem pentru ca era mai dreapta si ajungeam mai repde la restaurant (imediat iti spun si de ce ne grabeam, sigur nu de foame) si venea spre noi o masinuta cu care carau pamant, plante, etc. Ne-au vazut, au tras pe dreapta cat de mult s-a putut si au stins farurile, sa nu ne deranjeze; imediat dupa ce am trecut de ei, le-au reaprins si au mers mai departe. Ni s-a parut foarte frumos ca au acordat atentie unui detaliu atat de nesemnificativ.

Asa … ne grabeam pt ca lasasem vorba unor turisti de la masa de langa noi ca ne intoarcem; era petrecere pe plaja, dar noi nu stiam si ne-am imbracat ca pentru restaurant: eu tocuri inalte, Virgil pantofi negri din piele intoarsa…stiam ca trebuie sa fie tinuta de seara (asta mi-a placut foarte mult, ca nu permiteau accesul barbatilor in pantaloni scurti si in maieu, cum sunt toti la mare la noi ). Nu puteam sa dansam pe plaja asa, astfel ca am decis sa mergem in camera sa ne schimbam; nu voiam sa se ocupe masa, asa ca ne grabeam.

La petrecerea de pe plaja a fost foarte dragut! Au imbracat trunchiurile palmierilor cu cearsafuri albe (sau fete de masa, nu stiu) pana la 2 m inaltime, au legat stegulete, ceva lumini, au pus mesele si scaunele direct in nisip, a fost foarte frumos! Am dansat si am mancat, erau mese cu platouri de unde iti luai singur mancare:  salate, paste, peste, porc si pui la gratar, mini tarte ca desert, iar pentru bautura se improvizase un bar unde preparau cocktailuri.

Mancarea a fost excelenta, noi am avut acces la Adults Only, unde sunt cateva restaurante in plus fata de cele la care este permis accesul general. Am incercat sa mancam la fiecare restaurant cel putin o data. Pe cel Italian l-am ocolit pentru ca am primit niste review-uri negative de la un cuplu care a fost acolo, plus ca ne-am gandit ca avem si noi pe toate strazile cate o trattoria.

Thalassa ne-a placut cel mai mult, nu avea un specific anume, dar mancarea era foarte buna si variata. Micul dejun era bufet suedez, pranzul si cina aveau regim a la carte (la pranz existau aperitive, salate si desert in regim de bufet suedez, in plus fata de meniul a la carte, care continea si el toate aceste categorii). La micul dejun, un bucatar se ocupa de preparatele din oua in fata clientilor, iar undeva in spate se preparau felurile de mancare din meniul special pt mic dejun (Eggs Benedict, Spanish Toast, etc – nu stiam noi cum trebuie sa fie conform retetelor, dar erau excelente).

Pentru ca la restaurantele celelalte exista un interval orar in care poti lua micul dejun, pranzul sau cina (interval destul de generos, 2-3 ore), intr-una din zile nu am mai ajuns la timp la pranz (fusesem intr-o excursie) asa ca am mancat la Sea Blue, care este a la carte pe tot parcursul zilei. Din pacate, nu ne-a prea placut mancarea, asa ca nu am repetat experienta.

Un alt restaurant din zona adults only este Asia Pan (parca asa se numea, nu mai tin minte bine), am mancat o pizza acolo, intr-o dup-amiaza, inainte sa pregateasca restaurantul  pt cina.

Restaurantele a la carte din partea cu acces general erau deschise doar pentru cina, pentru celelalte mese era deschis un singur restaurant (Gran Caribe) care servea mancare in regim buffet suedez. Mancare buna si variata, am mancat si aici de 2-3 ori (ne-am imprietenit si cu un cuplu care era cazat aici si nu avea acces la noi).

Ne-a placut foarte mult si Steak House si nu doar noua, astfel ca era mereu coada la intrare. Totusi, nu trebuia sa asteptam foarte mult (10-15 min), se inainta repede.

Un alt restaurant unde trebuia sa astepti era cel japonez, Mikado, unde mancarea se prepara in fata noastra si accentul era pus pe mai mult pe spectacol decat pe mancare. Incapeau 12 persoane in incapere, de aceea se forma coada, iar bucatarul facea tot felul de scheme in timp ce gatea pe plita incinsa (arunca bolurile cu orez in aer si le prindea pe “racleta” cu care intorcea mancarea pe plita, arunca o bucata de carne catre un turist sa o prinda direct in gura, etc). Serveau sushi la aperitiv, apoi o supa la alegere din 3 vaiante, felul principal era si el in cateva variante (orez simplu sau cu legume sau cu ou, pui sau vita, picant sau nepicant). Nu exista desert sau fructe.

Am mancat si la restaurantul Mexican o data, am comandat shot-uri de tequila (varianta inclusa, fara plata in plus) si era un lichid roz cu miros de spirt, nu am indraznit sa bem. Mancarea nu imi amintesc daca ne-a placut, ceea ce inseamna ca nu ne-a impresionat in niciun fel.

Piscinele… 2 la Adults only si 1 la acces general, frumos amenajate si fara miros de clor (cum se intampla la noi). La cea cu acces general nu am stat, iar la cele doua de la adults only nu gaseam niciodata sezlong liber, dar era atat de placut in piscine, incat nu aveam motiv sa iesim. Una dintre ele, cea cu bar, are o zona cu apa mai mica si calda, cu jeturi gen jacuzzi. Cealalata, dinspre plaja, este mai linistita, are niste paturi foarte confortabile care, evident, se ocupa de la prima ora, iar un ospatar vine si te intraba daca vrei sa-ti aduca ceva de baut, fara sa fie nevoie ca tu sa iesi din piscina (desi barul e la cativa pasi).

Plaja a lasat putin de dorit, nisipul alb si fin ca grisul este foarte placut, palimierii tin umbra acolo unde nu sunt umbrelute, dar apa, din pacate, era plina de alge la mal. Nu ne-au impiedicat sa facem baie, nu sunt ca algele de la noi, sa se lipeasca de tine, ci tari si aspre ( zgarie usor cand treci prin ele sa ajungi intr-o zona mai curata).

Serviciile foarte bune, bautura locala (cea fara plata) era ok, vinul si berea nu erau de cea mai buna calitate, dar puteai alege din cele cu extracost daca voiai.

Pe plaja, barul de smoothie-uri avea mare succes, mereu erau oameni acolo, dar mergea repede coada. Dupa atata rom, mergea la fix un suc de ananas cu mango sau ce combinatie voiai.

Mi-a placut foarte mult ca erau multe fructe la mesele tip bufet suedez: pepene galben si rosu, papaya, banane, ananas, nuca de cocos, mango… Acesta din urma este preferatul meu si era perfect, nu am mancat niciodata mango atat de bun. Din pacate, din a 4-a zi nu mai exista mango.

Excursiile optionale pe care le-am ales au fost Saona Beach, Dolphin Explorer si Bavaro Splash. Ne-au placut toate.

Delfinii sunt minunati, au o piele pe care nu o pot asemui cu nimic si sunt atat de destepti! Totusi, scump … 140$ de persoana, la care se adauga costul pozelor (nu te lasa cu nimic, doar costum de baie si vesta; nu e voie cu lotiune de protectie, ochelari, sapca,  nici cu aparat foto, doar daca este cineva pe mal care sa iti faca poze, dar nu stiu daca nu trebuie sa plateasca intrarea). Pozele costa 80$ pt 2 persoane (cate una in fiecare ipostaza cu delfinul), iar daca vrei si filmuletul, 130$. Filmul este cu toti cei din grup. Se intra in grupuri de cate 8-12 pers, iar instructorul lucreaza pe rand cu cate un cuplu, spune fiecarei persoane ce semnal trebuie sa faca pt ca delfinul sa sare peste ea sau sa danseze sau sa-i dea un pupic.

La Saona nu mi-a prea placut, nu am putut sa ne miscam prea mult pe insula, asa ca ceea ce vedeam noi din apa erau doar nisip si palmieri, ca la hotel. Ne-au dat mancare (doua feluri de paste, orez, carne la gratar  la alegere– pui, porc sau peste – si nu mai stiu daca am avut si ceva salata; oricum, toate gramada intr-o farfurie de plastic, una peste cealalata, nu am inteles nimic; a tinut de foame, ceea ce e bine). De baut aveam open bar: apa plata sau carbogazoasa, rom si bere.

De pe insula (unde se spune ca s-au filmat Piratii din Caraibe), ne-au dus la piscina naturala unde se spune ca s-au filmat Laguna Albastra si Intoarcerea la Laguna Albastra, unde sunt stele de mare uriase fata de ceea ce stiam eu. Asta a compensat pentru faptul ca insula nu mi-a placut. La inceput nu stiam daca sunt adevarate sau nu, pana cand una dintre ele s-a prins cu tentaculele de palma mea, a fost o senzatie foarte interesanta.

Drumul dus l-am facut cu un catamaran, am dansat (o animatoare ne invata si coregrafiile pentru Macarena, Danza kuduro, etc) si am baut rom, cola, apa…ce voia fiecare, iar la intoarcere ne-au adus cu o barca rapida.

Bavaro Splash i-a placut cel mai mult lui Virgil, mai exact barca de viteza in care eram doar noi doi si pe care a condus-o el. Trebuie sa recunosc, si mie mi-a placut, dar la egalitate cu delfinii. Partea de snuba din Bavaro Splash a fost, de asemenea, o experienta frumoasa. Erau multi pesti colorati, iar cel care ne coordona ne-a dat sa tinem in mana mancare pentru pesti; au venit toti pestii pe mine, nu mai vedeam nimic altceva, iar cand au inceput sa ma muste de degete am dat drumul mancarii J. Ne-au asezat pe o canapea de fier pe fundul apei, sa ne faca poze si sa le cumparam ulterior, dar noi aveam camera subacvatica iar cel care ne coordona a fost foarte dragut si ne-a filmat cu camera noastra, astfel ca nu a fost nevoie sa mai cumparam de la ei.

Iar partea de snorkeling nu a mai avut farmec; dupa ce am facut snuba si se loveau pestii de noi, sa ii vedem de deasupra nu a mai prezentata interes; dar in alte grupuri activitatile s-au facut in alta ordine, au inceput cu snorkeling, apoi barca de viteza si la final snuba, sau barca de viteza, cu snorkeling si apoi snuba..poate pentru ei a fost interesant si snorkelingul.

De laudat faptul ca m-am simtit in deplina siguranta mereu, personalul de la toate excursiile, de pe toate barcile, parea sa stie exact ce e de  facut, cand si cum, astfel incat totul sa merga bine; cand ne transferau de pe o barca pe alta si acestea se loveau din cauza valurilor, ne apucau atat de ferm de brate incat nu aveam cum sa pasim cand barcile se departau si sa riscam sa ne prinda picioarele, nici sa ne dezechilibram sau sa alunecam, dar nici nu ne simteam brutalizati. Si lucrau cu atata veselie, cantand si dansand, incat nu aveam cum sa nu ne simtim bine.

Intr-o zi am intrebat la receptie daca putem sa comandam o sampanie in camera si cat costa, nu eram inregistrati ca honeymooneri, asa ca nu era inclusa. Cu toate acestea, au spus ca se ocupa ei si ne-au adus in camera o sampanie si un platou cu fructe. Nu au perceput niciun cost.

Asadar, imi amintesc cu drag de luna de miere, micile lucruri neplacute sunt nesemnificative fata de cele deosebit de placute. Poate noi, fiind din Romania, unde nu avem palmieri la tot pasul si serviciile sunt destul de dezamagitoare de cele mai multe ori, suntem mai usor de impresionat decat cei din State, Canada sau America de Sud, dar asta functioneaza in avantajul nostru, de data asta. Daca as fi avut mai multa experienta in vacante exotice poate as fi avut asteptari mai mari si as fi fost dezamagita. Asa, am o amintire placuta.

Sper ca am fost coerenta si nu te-am plictisit. Eu voiam sa pun in scris toate experientele, sa pot sa recitesc peste un timp si sa-mi reamintesc detaliat luna noastra de miere. Ma bucur ca am reusit intr-un final, daca nu ti-as fi promis tie ca iti scriu nu cred ca ma tineam de plan. Asadar, multumesc!

Te pup si iti urez sa ai un an plin de realizari, de fericire si de liniste.

Cu drag,

Andreea”

impresii de calatorie scrise ianuarie 2015