10 aprilie 2016– Cluj Napoca – primul marathon
Crenguta Telegaru, 10 aprilie 2016, marathon 5:09:58, http://maraton-cluj.ro/
Sint incintata, am reusit sa termin maratonul de la Cluj si m-am incadrat in timpul limita de 5h30min.
Mi-am dorit sa reusesc sa alerg maratonul in 4:59:59 dar ultima tura mai mult am mers asa ca am “stricat” timpul obtinut in primele 3 ture.
In urma cu mai bine de 3 – 4 ani mi-a incoltit dorinta de a incerca sa alerg un marathon.
Nu am alergat niciodata, si la scoala mi se parea o corvoada ora de sport.
Am avut de curind revederea de 26 ani de la terminarea liceului Dinicu Golescu, Cimpulung Muscel. Am copiat din catalog pagina cu notele din clasa a12-a, Marius a remarcat ca si la sport am avut nota mica, da, recunosc nu imi placea sa merg la ora de sport. Apoi in facultate, ASE-ul, facultatea de Comert – Turism, facea orele de sport la facultatea de Geologie, era o sala la subsol, aveam ore de aerobic dimineata, de la 8:00, chiuleam des, foarte des, si din cauza asta am avut nota mica la sport in facultate.
Si totusi acum imi place sa fac miscare, imi place sa umblu ore in sir creanga pe strazi in Bucuresti si prin lume sau sa cutreier pe carari de munte si pe ghetari accesibili.
Am ales, maratonul de la Cluj, 17.04.2016. M-am inscris pe internet intr-un program online de pregatire pentru alergarea unui marathon – https://my.asics.com/uk/en-gb, gasesc ca este mai motivant – mobilizator ca la inceput, pina faci o obisnuinta din a alerga, sa uzezi de un program in care sa iti notezi alergarile. In 5 octombrie 2015 am avut prima alergare din programul My Asics. Am alergat timp de 6 luni de 2 ori pe saptamina, am alergat din 5.10.2015 pina in 10.04.2016 peste 600 km. Maratonul din 17.04.2016 a fost mutat pe 10.04.2016. Am alergat toata iarna, am crezut ca o sa imi fie greu sa ma urnesc pe zapada si ger de acasa, dar a fost fain. Au fost zile in care nu ma sincronizam cu Marius sa mergem cu masina impreuna pina la parc si astfel ma urcam in metrou de la mine, de la Bucur Obor, apoi alergam in parc si la retur iar metrou si acasa. Alerg in parcul Titan, o tura de parc in jurul lacului fara insula estimez ca are cca 3150 m. Am alergat si pe ploaie uneori, dar au fost si doua zile cind am ajuns in parc si era frig si ploua si am renuntat, am plecat inapoi acasa. Am fost incintata cind am alergat prima data 16 km. Erau zile cind alergam si desi nu eram obosita aveam in cap sa ma opresc inainte de a-mi termina tura pe care o aveam in program, de cele mai multe ori am alergat turele complete dar au fost si zile in care m-am oprit inainte de a termina km pe care ii aveam in program.
Cea mai relaxanta alergare si cel mai mare avint din programul de 6 luni de antrenament a fost alergarea pe care am facut-o dupa ce timp de o saptamina am urmarit cu mare drag si interes cursa de la Polul Nord – 6633 Arctic Ultra, cursa cistigata de Tiberiu Useriu. Pentru mine a fost foarte mobilizator sa ii urmaresc pe cei 12 alergatori de la 6633 Arctic Ultra si in mod special pe cei 3 romani, Tiberiu Useriu, Andrei Rosu si Vlad Tanase – Felicitari!. Am alergat in ziua aceea in parcul Titan 25 km fara sa ma simt deloc obosita, cu pace de 6:06 min/ km, daca aveam in ziua aia cursa de marathon cred ca reuseam un timp mai bun decit ceea ce am scos la Cluj pe 10.04.2016. Tiberiu Useriu a fost la Cluj Arena, pe 10.04.2016, el a fost cel care a dat startul maratonului.
Cluj Napoca – am gasit cazare pe booking (prima mea rezervare facuta pe booking). Nu prea erau multe posibilitati de cazare, noi eram 5 prieteni, 2 alergatori si 3 suporteri si voiam sa stam impreuna in 2 apartamente la un tarif decent. Am rezervat 2 apartamente – Csikos Apartment – Cluj Napoca, NU recomand, imi pare rau ca o spun, nu le-am scris pe booking impresii rele dar mentionez aici, nu recomand Csikos Apartment din Cluj Napoca. Nu sint deloc pretentioasa la cazare, gazda foarte amabila, saltelele la paturi foarte bune, lenjeriile si prosoapele curate, nimic de zis, dar altfel curatenia lasa mult de dorit.
Am avut asteptari mari de la Cluj Napoca dar gasesc mai frumoase alte orase din Romania – Sibiu, Brasov, Sighisoara … .
Daca mergeti de la Bucuresti la Cluj poate va opriti la cetatea Rupea – http://rupeaturistica.ro/cetatea-rupea/, 10 lei/1 bilet adult, e renovata si merita o vizita. De la Rupea foarte aproape este satul Viscri – comuna Bunesti pentru o scurta vizita la Biserica fortificata, 4 lei/1 bilet adult. De la biserica urmati indicatorul – Café Artizanat, merita o pauza de cafea, o tuica, o limonada sau prajitura casei. Vara cind sint multi turisti probabil ca veti gasi de mincare zilnic la Café Artizanat dar in aprilie cum am fost noi, ne-am dus cu elan si pofta de mincare sa mincam papa bun asa cum ne aminteam din alte opriri la Viscri, la Café Artizanat dar surpriza, ne-am pus pofta in cui, trebuia sa sunam sa anuntam ca venim si vrem sa mincam la ei. Gatesc bine dar doar simbata – duminica cind e sigur ca au turisti, altfel pentru alte zile ale saptaminii trebuie sa suni sa anunti sa faca de mincare. Am stat in curte la o cafea iar prietenii nostri, suporterii, au incercat si tuica, foarte buna, ii credem pe cuvint pentru ca au cumparat si pentru acasa un pic. Varianta de cazare in Viscri – Pensiunea 195 din Viscri, are 4 camere si ofera si posibilitatea de servirea mesei – http://www.viscri195.ro/
Aveam in plan sa ne oprim in Sighisoara dar acum devenise si mai urgent, pentru ca nu am gasit de mincare in Viscri si deci ne era foame. In Sighisoara recomand restaurantul Concordia din piata centrala de la baza urcarii in cetatea Sighisoarei, mincare buna, preturi decente si portii prea mari care se pot lua la pachet daca nu reusiti sa le “dovediti” la masa http://www.concordiasighisoara.ro/. Clar ca sint multe alte restaurante cu mincare buna unde va puteti opri.
La intoarcerea de la Cluj care Bucuresti, am mers la salina de la Turda – http://salinaturda.eu/ – impresionant daca te gindesti la oamenii care au muncit in salina in urma cu multi ani in conditii rudimentare. M-a incintat sa vad multi turisti straini intr-o zi de luni in aprilie la salina la Turda, lucru certificat si de una dintre angajatele de la Salina cu care am discutat despre subiectul acesta. 20 lei/1 bilet adult acces salina Turda, taxa de parcare 5 lei/1 autoturism, indicat de vizitat dimineata in extrasezon sa va bucurati in tihna de salina. Urmatoarea oprire a fost in oras, in Turda cu scopul sa ne satisfacem pofta de langosi dar ne-am deturnat de la scopul initial si ne-am oprit pe recomadarea lui Marius direct la “placinte” La Casa – www.lacasapane.ro , au magazine in multe locatii in tara http://lacasapane.ro/locatii/ – sint produse foarte bune si multe specialitati de piine cum la Bucuresti nu prea gasesti.
Dupa Turda am mers la Coltesti, jud. Alba la Conacul Secuiesc. Recomand pentru un sejur linistit intr-un peisaj frumos Conacul Secuiesc – sat. Coltesti sau daca nu aveti noroc sa gasiti camere disponibile atunci macar pentru o cafea sau o masa la restaurantul de la Conacul Secuiesc – http://www.szekelykokuria.ro/index.php/ro/ . Atentie luni restaurantaul este inchis, de altfel am remarcat practica asta si in Cluj, duminica sau luni unele restaurante sint inchise.
Intre Coltesti si Aiud am mers pe drumuri neasfaltate dar refacute de curind cu piatra, drumuri bune pentru orice fel de masina, drumuri care trec prin sate cu case razlete, case traditionale care s-ar potrivi perfect la muzeul satului.
De la Aiud am plecat cu directia Alba Iulia – vizita la cetate si apoi ne-am oprit in restaurantul cetatii – http://www.pub13.ro/ – restaurant de bun gust, preturile nu sint tocmai mici. Dupa Alba Iulia se facuse deja cam tirziu asa ca pe cai, am facut o scurta oprire la Brasov sa debarcam unul dintre suporteri si apoi in jur de ora 2 noaptea eram deja fiecare dintre noi la casele noastre inapoi la vatra, in Bucuresti.
Maraton, marathon! Cind am terminat cursa primele cuvinte au fost – “sa stii ca nu vin la Cozia la marathon” , a2-a zi aveam alta parere.
Dupa marathon vreo citeva zile am simtit ca sint fara chef si nu imi era clar din ce motiv. Joi seara am fost in parc si am alergat 6.3 km de refacere dupa marathon. Vineri deja simteam ca imi zimbesc ochii, nu stiu daca gresesc dar cred ca am nevoie din nou de un obiectiv, sigur voi alerga si alte maratoane, nu am scop sa obtin super timp, imi doresc sa pot sa termin un marathon inceput. Imi place sa alerg.
Nu e usor sa alergi un marathon dar este posibil. Din punctul meu de vedere primul pas este sa crezi ca poti, apoi sa iti alegi o cursa oficiala de alergat, sa iti faci un cont pe My Asics https://my.asics.com/uk/en-gb sau pe un alt program si nu in cele din urma sa te urnesti in parc sa alergi conform programului ales fara scuze ca nu ai timp, ca esti obosit sau ca e frig afara. Au fost zile in care eram in parc la alergat la 7 a.m., la 10 p.m. sau pe super ger, zapada si gheata la prinz cind era un pic mai “cald” fugeam de la laptop in parc sa alerg.
poate 28 mai 2016, Arad, … deocamdata sint inca in zilele de refacere dupa marathon
Crenguta