August 2016 – Londra, Oxford, Cambridge, Salisbury, Cotswolds …

Hello,

20160818_121103

Sint vreo 3 saptamini de cind am revenit din Marea Britanie. Am avut noroc de vreme foarte buna la Londra, vreme de umblat in sandale si pantaloni scurti, seara era un pic rece. Au fost doar citeva momente scurte in care a trebuit sa intram in vreo biserica sau in vreun restaurant ca sa ne adapostim de stropii de ploaie.

Mi-a placut Turnul Londrei, a meritat banii de bilete. London Eye …. nu prea face banii dar este o experienta sa privesti un oras ca Londra de sus ….

Am achizitionat anticipat, prin agentia noastra, Inedit Travel, biletele de Turnul Londrei si de London Eye. Biletele de London Eye le-am ales mai scumpe dar acces cu prioritate, deci nu am stat la coada.

Au meritat de asemenea cei cca 1000 km pe care i-am facut pe linga Londra in 3 zile de umblat creanga cu masina prin Marea Britanie.

Am facut o oprire scurta la Brigthon, la mare. wp_20160821_14_00_10_proMi-a placut mult Oxford, mai mult decit Cambridge. Acum dupa ce am vazut atmosfera din Oxford parca imi e mai clar ca este intr-adevar fain sa faci facultatea intr-un asa oras universitar. wp_20160821_13_58_31_pro In Oxford am nimerit la recomandarea lui Felix sa bem 2 beri traditioanale la unul dintre cele mai vechi baruri din Oxford – The Turfhttp://www.turftavern-oxford.co.uk/ – bar la care au fost Elizabeth Taylor, Bill Clinton etc …. Mi-a placut mult Salisbury, am vizitat catedrala, acolo am vazut Magna Carta. wp_20160820_19_27_55_proAm fost la Stonehenge si am vazut pietrele de foarte aproape, noi adultii am mers in plimbare aproximativ 2.5 km pina la cca 50 m distanta de pietrele de la Stonehenge si nu am platit nimic iar adolescentei grupului pentru ca are pina in 16 ani i-am cumparat bilet redus 50% adica 10 lire si ea a mers cu autobuzul si a vazut pietrele de la cca 10 m distanta. Am fost si in zona Cotswolds in niste sate – muzeu dar locuite, foarte frumoase – Slaugther-on-the-Water, Stow on the water… nu mi le mai amintesc pe toate. Am fost in Canterbury, hm … cam aglomerat dar dragutz orasul vechi. La Seaford am ajuns noaptea si am urcat pe dealul acela cu peretii inalti si abrupti spre mare si am prins rasaritul lunii. wp_20160822_19_47_45_proAm fost la Eastbourne – la restaurantul The Lamb si ne-am rasfatat si am mincat la The Lamb, la cel mai vechi han din Marea Britanie, asa se estimeaza ca fiind din anul 1180 – http://www.thelambeastbourne.co.uk/ .

Acum ca a trecut deja ceva vreme de cind am revenit, rememorind vacanta in UK, parca imi pare ca mi-a placut mai mult decit in prima faza. Atunci imediat nu prea am avut asa niste impresii prea patrunzatoare, clar mi-a placut sa zicem Roma mai mult decit Londra, dar locurile sint diferite si toate sint frumoase daca vrei sa te bucuri de orice intimplare. Poate ca nu am mentionat toate locurile prin care am poposit in Marea Britanie dar am fost norocosi ca Ciprian a pus masina la bataie si ne-a facut toate hachitele si am tras de noi la maxim, am dormit putin si am facut multi km la picior sau cu masina, de odihnit urma sa ne odihnim in Romania la intoarcerea din vacanta din Marea Britanie.

Ma bucur ca ne-am oferit sansa asta, si am mai vazut un colt de lume si mai mult de atit desi toata lumea vorbeste cum ca Londra este foarte scumpa nu am gasit-o chiar asa de extrem de scumpa. Am mincat la restaurant zilnic fara sa cheltuim o tona de bani. Daca te indepartezi putin de zona super turistica gasesti sigur restaurante cu preturi chiar mai mici decit Grecia pentru masa de prinz. In Londra intr-o zi am mincat la un restaurant 3 persoane, fiecare cite o portie mare de mincare, un platou fiecare, Miruna un ceai englezesc si noi doi o sticla de vin rosu si am platit 25 GBP adica cca 135 lei. La cel mai vechi han din UK, The Lamb, 3 adulti si Miruna, fiecare a mincat cite o portie mare si buna de mincare si am baut bere/ vin sau ceai si am platit 57 GBP (300 lei). Am gasit citeva piete de mincare pe timp de zi, pe la prinz, erau accessibile ca tarife dar am constatat ca si la restaurant pretul era aproape similar pentru prinz si puteai sa stai in tihna la masa. Daca vrei sa fie chiar ieftina mincarea pe tot parcursul vacantei la Londra poti sa cumperi de la supermarket (Tesco/ Lidle foarte ieftine) orice vrei de mincare, le gasesti ambalate si apoi te duci la picnic in parc si iesi foarte bine cu banii si maninci si bine. Noi am ales varianta cu stat la restaurant, cu incercat cofetarii – patiserii si berarii. Buna, foarte buna berea in UK dar berea este cam scumpa. Transportul nu il gasesc asa de super scump, cu 13 GBP pe zi poti sa folosesti nelimitat metrou, autobuz si tren toata Londra si imprejurimile Londrei pina la cca 70 – 100 km distanta de Londra, mi se pare super in regula, aici intra si metroul care ajunge la Heathrow. Un bilet de autobuz de la London Victoria la aeroportul Luton costa 10 GBP. Noi am umblat in Londra doar pe jos desi aveam acest bilet care ne permitea accesul pe orice mijloc de transport, am uzat de metrou in prima faza doar ca sa vedem cum este metroul la Londra si apoi ca sa salvam un pic din timp in ziua de dinainte de a pleca inapoi spre casa. Autobuzul l-am folosit o singura data doar ca sa avem si amintirea asta cum  ca am mers cu autobuzul supraetajat in Londra.

Nu aveam ca scop sa urmarim schimbarea gardei la Buckingham dar din intimplare am nimerit exact cind se schimba garda. Nu aveam ca intentie sa ajungem la Greenwich dar ne-a dus Ciprian inca de cind am sosit in Londra si am vazut un apus frumos …

Accesul la obiectivele turistice este scump dar multe sint gratuite. Exista pachete de familie, 2 adulti si 2 copii sau 3 adulti si 1 copil sau alte combinatii. Copil este considerat cel care are pina in 16 ani, are reducere considerabila de cca 50% la mai toate cele la care se plateste bilet, inclusiv pe transport. Deci, parinti, mergeti cu copiii la Londra cam pe cind copiii au cca 14 sau 15 ani. Am intrat intr-o biserica, biserica Sf X, nu mai stiu care, si intimplator am prins un concert la orga si un mini targ de carte si antichitati, Miruna “englezoaica” grupului si-a cumparat 2 carti la cca 7 – 10 lei o carte.

Accesul la bude, la unele dintre ele, este cu taxa, 0.50 GBP inclusiv in statiile de tren dar sint bude gratuite in parcuri si la obiectivele turistice sau in ultima instanta poti sa intri la MC Donald’s sau intr-un pub foarte aglomerat, nu te vede nimeni, si fara sa cumperi nimic, mergi la buda si pleci relaxat ….

Dintre toate locurile prin care am umblat prin lumea mare la Londra este cel mai vizibil momentul din zi cind se termina programul de lucru si angajatii de orice varsta direct de la birou ies in strada si iau cu asalt si cotropesc toate pub-urile, berea curge si sint strazi pline de oameni care „zumzaie” in engleza.

Inainte sa inchei povestirea vreau sa mentionez ca nu am apucat sa luam in Londra un mic dejun englezesc dar am avut ocazia asta la Pensiunea White Lodge din Cheltenham, pensiune la care am poposit pentru o noapte –  http://www.whitelodgebandb.co.uk/. La micul dejun englezesc de la pensiunea White Lodge am avut norocul ca un cuplu de britanici sa intre in vorba cu noi si ei au fost cei care ne-au recomandat vreo doua sate din regiunea Cotswolds, sate despre care altfel nu am fi stiut sa ne oprim sa le vedem.

Nu va mai povestesc, ma opresc aici cu povestirea „britanica”, va las si pe voi sa descoperiti Londra si Marea Britanie prin trairi proprii si apoi poate ni le povestiti.

PS: multumim lui Ciprian, prietenul lui Marius

Cu drag,

Crenguta T