Am decis sa incercam marea cu degetul si sa pornim intr-o excursie care ne promitea sa descoperim “Legendele Olimpului”…. si anume sudul Greciei – Pelopones – transport masina proprie… doar asa ai libertatea maxima sa ajungi in locuri unde putini turisti ajung.
Traseul pe scurt:
30 august, 1 noapte – Bucuresti – Giurgiu – Via Bulgaria – Volos – cazare Hotel Erofili 3* superior http://www.booking.com/hotel/gr/erofili-portaria-pelio.ro.html
Hotel cotat 8.8 pe booking.
75 euro/1 camera tripla cu mic dejun – de fapt am avut parte de un apartament in adevaratul sens al cuvantului.
Distanta ~ 865 km – ultimii 20 km sunt pe munte, pe serpentine… ai impresia ca ai gresit drumul si ca nu mai ajungi dar sus te asteapta o priveliste extraordinara.
Dupa 11 ore de condus o sa iti doresti doar sa dormi dar odata ce ati ajuns sus in oras… privelistea este minunata….. o sa te simti in alta lume…. cina luata la orice terasa din Volos te face sa te simti ca facand parte din lumea grecilor… liniste… relaxare… viata frumoasa. Noi am stat doar 1 noapte – pentru transit – dar daca aveti mai mult timp la dispozitie puteti sta 2 – 3 nopti – sunt multe de vazut si de facut…
Marea Argonautilor si misticul munte al Centaurilor, trenul lui De Chirico, cladirile neoclasice si conacele din Pelion, Muzeul de Arheologie si Industrie, picturile si operele de arta contemporana sunt cele mai valoroase atractii turistice din Volos.Plajele certificate „Blue Flag” care te provoaca sa inoti in apele limpezi, cafeaua de dimineata savurata pe una dintre plaje, fructele de mare si celebrul tsipuro la amiaza si o multitudine de alte optiuni de a petrece timpul liber in Volos vor garanta o experienta de neuitat.
31 august, 1 noapte – Volos – via Corinth – Napflio – ~ 450 km
Canalul Corint este un canal artificial care leagă Golful Corint din Marea Ionică de Golful Saronic din Marea Egee. Canalul taie Istmul Corint și separă Peloponezul de restul Greciei. Canalul are 6,3 km lungime, fiind construit între anii 1881 – 1893. Detalii despre aceasta magnifica constructie gasiti pe: https://ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_Corint
Cazare la: Hotel Iria Beach 3*
http://www.booking.com/hotel/gr/iria-beach.ro.html#rt-lightbox-open
69 euro/1 camera tripla cu mic dejun – hotelul este situat pe plaja….. acesta este marele plus… noi am ajuns foarte tarziu… aproape de ora 22… restaurantul se inchidea si aveam de ales intre 2 sau 3 meniuri a la carte… clasicele meniuri cu cartofi prajiti sau mancare gatita. Am ales sa mergem pe malul marii (la indicatiile doamnei de la receptie, foarte amabila de altfel, asa a compensat cazarea care nu a fost foarte grozava… al 3-lea pat in camera a insemnat un vechi pat de campanie, cu arcuri/sarme… care scartaia la orice mica miscare) si astfel am gasit o taverna la 15 minute de hotel, chiar pe plaja,…. apartinea unei familii modeste dar meniul mediteranean… adica peste si salate cu un vin de casa delicios ne-au facut sa uitam oboseala iar simplitatea locului ne-a facut sa ne simtim din nou ca apartinand localnicilor si nu din categoria turisti.
A doua zi de dimineata paraseam hotelul si am pornit in explorarea orasului vechi.
Nafplio beneficiaza de multe review-uri extrem de documentate si ample, asa ca nu insist prea mult. De vizitat aici aveti cetatea Palamidi, fortareata Bourtzi, piata Syntagmatos cu arhitectura venetiana, doua biserici si cateva muzee, magazinele cu obiecte hand-made, foarte frumoase. Orasul e deosebit de frumos, merita vizitat, chiar e pacat daca treceti prin Peloponez sa il ratati.
Legenda spune ca fiul lui Poseidon, Nauplios, cel care a facut descoperiri importante in domeniul astronomiei, a fost si intemeietorul acestui oras minunat. Istoria dovedeste ca orasul a fost ridicat in anul 1500 de catre venetieni pentru a servi ca port strategic. Amprenta venetiana se simte si astazi asupra intregului oras. In acea perioada orasul se numea Nauplia si era considerat, poate si datorita potrivirii de nume, un al doilea Neapole.
01 –04 septebrie – Nafplio – via Sparta – Gythio, 3 nopti = 165 km
Hotel Apart Areti Maria 3* http://www.booking.com/hotel/gr/areti-maria.ro.html – cotat 9.1 pe booking – 162 euro/3 nopti/1 camera tripla studio cu mic dejun inclus, parcare, net gratuit – impecabil, un studio/ apartament deosebit, curatenie, mic dejun copios….. gazdele foarte amabile… o mama cu 2 fiice… aveau si o gradina de maslini aproape de vila, am primit la sfarsitul sejurului o sticla de ulei adevarat de masline.
Vila situata la 10 minute de plaja….. taverne pe plaja unde puteai manca… orasul vechi in acelasi stil venetian.
A doua zi am vizitat Dilos Caves – http://www.peloponnese.eu/peloponnese-attractions/diros-cave, se afla la ~ 10 km de oras.
O alta atractie turistica care nu trebuie ratata este oraselul Areopoli este un orasel în peninsulâ Peninsula Mani – renumită pentru cele câteva localități ale căror forme arhitecturale principale sunt vilele turn, dar și pentru mănăstirile izolate.