Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru, Serbia
Vf. Musala 2925 m – Bulgaria, cel mai inalt vf. din Balcani
Vf. Bobotov 2525 m – Muntenegru, cel mai inalt vf. din Durmitor
Satul Bigovo, la mare – Muntenegru
Lacul Shkoder si parcul Thethi – Albania
Si altele
Am revenit azi de dimineata, 5.08.2014, cu trenul de noapte de la Timisoara dupa o tura cu masina in Europa, 11 zile/ 10 nopti.
A fost frumos si aventuros, o vacanta „tinereasca” pentru ca jumate din timp am dormit la cort si jumate la pensiuni. Am mers pe drumuri de munte situate la altitudini mari, drumuri cu multe serpentine, aproape ca in vacanta asta nu am mers pe drum drept decit din vama Moravita pina la Timisoara.
Am avut vreme buna toata vacanta si ploaie doar de 2 ori, ne-a plouat o jumatate de noapte la cort, la malul marii in Albania si o data pe drum tot in Albania, eram in masina …. Mincare buna prin toate tarile prin care am trecut, nu am exagerat, am venit cu aceleasi kg cu care am si plecat.
26 iulie 2014, plecat din Bucuresti dimineata la 7 a.m. cu masina.
26.07 – 27.07, Bulgaria, Borovets, hotel cu mic dejun
Bulgaria – (22 euro cu mic dejun, 1 camera dubla la hotel) – 1 noapte la hotel, 1 zi pe munte. Am urcat pe Vf. Musala 2925 m, Bulgaria – cel mai inalt virf din Balcani (traseu de plimbarica usoara pornind din statiunea Borovets, clar Bansko e mai frumos decit Borovets)
27.07 – 28.07, Macedonia, in apropiere de lacul Ohrid, masina 2 ore
Am traversat Macedonia cu masina. Am dormit vreo 2 ore in masina pe marginea drumului, in apropiere de lacul Ohrid nu am gasit nici un loc de cort (inca o data spun, pe malul lacului Ohrid, partea din Macedonia – foarte, foarte frumos, am fost in februarie 2014, era soare, vreme de tricou si lacul Ohrid partea din Macedonia deosebit de frumos; in Albania lacul Ohrid nu este asa de frumos ca in Macedonia)
Atentie – Macedonia si Albania – un pic ciudat – se cere in vama cartea verde dar nu accepta carte verde printata de pe email, vor musai original-ul, vor sa o vada ca este verde.
In prima granita din Bulgaria catre Macedonia nu ne-a lasat sa intram in Macedonia pentru ca aveam print la cartea verde; am reusit sa intram prin alta granita in Macedonia la citiva km mai jos.
Apoi am avut aceeasi discutie la intrarea in Albania, carte verde in original – contra unei “taxe”de 10 euro am intrat in Albania cu cartea verde printata de pe email … De retinut – Macedonia – Albania – cartea verde sa fie in original nu print de pe email – poate ca si in Bosnia e aceeasi regula, nu am ajuns in Bosnia inca! De la lacul Ohrid in Sud la Sarande drum prin munti, sosele prin pasuri inalte, peste 1000 m altitudine, drum cu peisaje foarte frumoase, plin de restaurante, cazari si benzinarii. Albania cred ca este tara cu cele mai multe benzinarii.
28.07 – 29.07, Albania, statiunea Sarande litoral, pensiune
Albania – (25 euro/1 camera dubla la pensiune) – 1 noapte cazare Sarande (destul de faina statiunea Sarande in Albania, dar o mare de turisti si galagie ca si la Mamaia). Sarande este port la mare in Sudul Albaniei, foarte aproape de Grecia si de Corfu.
Albania de la Macedonia spre Sud foarte frumoasa. De asemenea parcul Thethi in Albania este deosebit. Cred ca si zona Valdona din Albania are un farmec aparte dar nu am ajuns inca acolo.
Statiunea Ksamil la sud de Sarande in Albania este zona cea mai frumoasa de plaja din Albania din punctul meu de vedere, in sensul ca plaja este cu nisip alb, intrare lina in mare si marea cu culori ca in Grecia.
Cetatea Butrint din Sud-ul Albaniei, mare, faina, situata intr-o zona cu peisaj deosebit – taxa de intrare Cetatea Butrint echivalent 3 euro.
Litoral Albania – din ce am vazut noi – Vlore, Durres … – plin de oameni dar nu prea pricep cum le place si de ce, o multime de blocuri neterminate, in constructie totul.
Nord-ul Albaniei – zona lacului Shkoder si oraselul cu centrul vechi fain si in apropiere parcul Thethi cu sate cu doar citiva locuitori, zona foarte frumoasa, merita, dar recomandat e sa ai masina 4×4 pentru zona aceasta.
29.07 – 30.07, Albania, statiunea Narta, cort
Albania – am dormit la cort pe plaja din Narta – plaja in apropiere de Vlore – plaja imensa, lunga, lata, cu umbrelute, nisip, intrare lina in apa, nisip in apa.
30.07 – 31.07, Albania, statiunea Velipoje, cort
Albania – am dormit la cort pe plaja din Velipoje – plaja in apropiere de Shkoder – plaja imensa, lunga, lata, cu umbrelute, nisip negru, intrare lina in apa, nisip in apa. In Albania la un capat de drum, se termina soseaua, intra in mare, am dat din greseala de o circiumioara amenajata rudimentar sub o rogojina dar curata si se pare cunoscuta si apreciata in zona. Ne-am oprit acolo sa mincam peste, asta preparau ei acolo, peste proaspat din marea de linga ei. E memorabila circiumioara, o mentionez aici, poate vreodata mai trecem prin zona si ne oprim din nou, de data asta cu intentie clara sa mincam acolo peste.
31.07 – 01.08, Muntenegru, statiunea Ulcinj, pensiune
Muntenegru – (20 euro/1 camera dubla la pensiune) – Ulcinj – in apropiere de plaja – aproape similara plaja cu Velipoje – o mare de oameni, de turisti, de tarabe, prea aglomerat …..
Pe coasta Muntenegru, statiuni, vile, restaurante faine, mai fain decit in Albania.
In Muntenegru am gasit un sat pitit pe niste drumuri laturalnice – satul Bigovo – cu iesire la mare, un golf, cu 2 restaurante, marea foarte limpede, cu munti imprejur, o locatie retrasa, linistita, fara multi turisti, fara plaja ce-i drept, dar cu un peisaj iesit din comun, marea cu culori pe care rar le intilnesti, foarte frumos. Speram sa ajungem din nou in satul Bigovo in Muntenegru.
Kotor – cetatea frumoasa, orasul vechi de asemenea – dupa Bigovo care a fost pe locul 1 in Muntenegru, pe locul 2 s-a clasat Kotor.
01.08 – 02.08, Muntenegru, cort
Muntenegru – am dormit la cort, pe un drum de munte plecind din Kotor spre parcul Durmitor (canionul Tara fain in mod special la podul peste Tara, altfel da, frumos ….)
02.08 – 03.08, Muntenegru, Zabljanak, pensiune
Muntenegru – (20 euro/1 apartament cu 2 camere, bucatarie, baie) – Zabljanak – in parcul Durmitor
(era un camping acolo cu 3 euro cortul si 2 euro de persoana, dusuri, apa calda, frumos, internet … de altfel erau o multime de campinguri faine iar toate cazarile la localnici, la pensiuni erau cca 20 euro/1 camera sau apartament). Foarte bine am mincat in Zabljanak la restaurant.
Am urcat pe vf. Bobotov 2525 m cel mai inalt virf din parcul Durmitor (facil, 5h dus – intors, doar ultima bucata 15 minute un pic mai dificil) – frumos parcul Durmitor, peisaje ca in Apuseni.
03.08 – 04.08, Serbia, pensiune
Serbia – (20 euro/1 camera dubla) – imediat dupa granita inainte de Prijepolje …..
Ne-am continuat drumul spre Belgrad pe drumuri laturalnice, paralele cu soselele principale prin sate frumoase, similar cu Apuseni. Ne-am oprit in Belgrad pentru vreo 4 ore – plimbare la cetate si masa la restaurant. In urma cu 5 ani , 26 mai 2009, la concert AC/DC, Belgradul era extraordinar si am avut noroc ca si de data asta sa regasim in ultimul ceas exact stradutele care ne-au ramas in suflet. Exact cind plecam din Belgrad, am trecut cu masina intimplator pe strada pe care am stat acum 5 ani si pe linga restaurantele la care ne-am rasfatat atunci cu mincarurile sirbesti foarte bune si cu tuica lor de pere deosebita.
04.08 – 05.08, tren cuseta Timisoara – Bucuresti
Timisoara – tren, cuseta – sosire la gara TSR pe 04.08 la 10.02 p.m. si la 10.10 p.m. plecare cu trenul la cuseta catre BUH, dormit foarte bine.
5 august, sosit BUH dimineata la 7.45 a.m.
800 euro = total costuri 2 adulti vacanta 10 nopti – 11 zile:
290 euro = 3105 km, benzina si rovigneta in Bulgaria
105 euro = 5 nopti de cazare la pensiuni/ hotel, din care 1 nopate cu mic dejun inclus
30 euro = 1 noapte de cazare tren cuseta Timisoara – Bucuresti
0 euro = 4 nopti cazare cort pe plaja
20 euro = “taxa”pentru prima data in BG opriti de politie pe motiv de radar
10 euro = “taxa” vama in Albania pe motiv ca nu ne lasa sa trecem, nu era verde cartea verde, era print
345 euro = mincare 10 zile doar la restaurant
Alte info:
Albania – cea mai ieftina benzina parca – cca 1.32 euro; nu se plateste taxa de drum in Albania
Serbia – 1.34 euro (117 dinari = 1 euro)
Muntenegru se plateste cu euro.
Albania, Bugaria, Serbia, Macedonia se foloseste moneda locala..
Telefonul mobil foarte scump.
Albania si Macedonia – cartea verde a masinii sa fie verde, sa fie in original, nu o accepta pe cea printata de pe email, vor sa aiba culoarea verde, altfel te pun sa iti faci carte verde pe loc in vama sau eventual poate reusesti sa “o inverzesti” cu o “taxa” suplimentara spontana ….
Crenguta Telegaru
Impresii de calatorie Bulgaria, Macedonia, Albania, Muntenegru, Serbia