179 euro – Maramures, sejur 4 nopti/ 5 zile – mic dejun si cina hotel de 4*, transport cu autocarul
04.06, 11.06, 18.06, 10.09, 17.09, 24.09, 01.10, 08.10.2018
Puncte de imbarcare:
Ploiesti, Brasov, Sighisoara, Targu- Mures
Surdești – Budești – Sârbi – Ieud – Desești – Sighet – Săpânța – Baia Mare – Mocănița de pe Valea Vaserului – Bârsana – Salina Turda
Atracții
Maramureșul este o regiune rurală idilică, care a păstrat cu mare grijă cultura, tradițiile și stilul de viață al țăranului din vremuri trecute. În satele pitorești, cu splendide biserici din lemn, obiceiurile se păstrează practic neschimbate de sute de ani. Dealurile sunt arate și acum după metode tradiționale. Meșteșugurile și tradițiile sunt transmise din generație în generație. Familiile rămân în aceleași sate ca și strămoșii lor. Îmbrăcămintea țesută manual este încă purtată cu mândrie. Biserica este în continuare sufletul satului. Vecinii se cunosc unii pe alții și se ajută între ei. Vizitatorii Maramureșului au ocazia unică de a se întoarce în timp, de a fi martori ai unor vremuri și ai unei vieți simple și frumoase.
- Bisericile din lemn
Desăvârșit lucrate, cu turle impunătoare ce se avântă spre cer, biserici din lemn splendide fac parte integrantă din peisajul maramureșan. În întreaga Europă de Est există o puternică tradiție a bisericilor din lemn, dar atât cantitativ, cât și calitativ, exemplele cele mai grăitoare se găsesc în Maramureș. Dintre cele circa patruzeci de biserici din lemn păstrate, în jur de douăzeci dintre cele mai valoroase au fost restaurate în ultimii ani, iar opt dintre ele sunt incluse în Patrimoniul Cultural Mondial UNESCO. Începând cu 1278, românilor ortodocși li s-a interzis de către stăpânii maghiari catolici să își înalțe biserici din piatră, așa că noul stil architectonic gotic a fost reflectat de aceștia în construcții din lemn. Apogeul perfecțiunii artistice este atins în sec. al XVIII-lea, după ultimele incursiuni tătare. Bisericile de la Surdești, Bârsana, Budești, Desești, Ieud și Poienile Izei constituie cele mai frumoase exemple de acest gen.
- Cimitirul Vesel de la Săpânța
Frumos sculptate și pictate în culori exuberante, insolitele cruci din lemn sunt una dintre marile atracții turistice ale României. Săpânța a devenit celebră datorită meșterului popular Stan Ion Pătraș (1908-1977). Cimitirul Vesel cuprinde o adevărată pădure de cruci înfățișând portretele celor plecați pe lumea cealaltă sau scene din viața lor, alese de rude, la care Pătraș a adăugat propriile înscrisuri pline de duh, după cum a considerat de cuviință.
- Mocănița de pe Valea Vaserului
Urcați dimineața devreme în trenul forestier care șerpuiește domol prin pitoreasca Vale a Vaserului. Valea Vaserului, care măsoară 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu, nu se poate compara cu nicio altă vale din Carpaţi. Ea cuprinde o zonă împădurită enormă, care până la taberele muncitorilor nu este locuită şi singura cale de acces o reprezintă calea ferată forestieră. Ca şi zonă ce face parte din Parcul Natural Munții Maramureșului, Valea Vaserului se află sub protecţie europeană, utilizarea ei forestieră este însă permisă; obligaţiile ecologice asigură faptul că pădurea va fi conservată la capacitatea ei actuală. Călătoria pe Valea Vaserului, este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă.
- Porțile sculptate din lemn
Lemnul este sufletul viu și verde al maramureșeanului, Pentru vizitatorii satelor maramureșene, cea mai mare atracție o reprezintă arta prelucrării lemnului: și astăzi se fac multe porți, multe dintre acestea minuțios sculptate, cu simboluri precum Pomul Vieții, soarele, luna, funia sau șarpele. Meșteri iscusiți sculptează cu migală porțile, dimensiunea și gradul de ornamentație al porții de intrare indicând, alături de numărul de animale și de bogăția veșmintelor, statutul familiei și gradul de prosperitate al acesteia.
- Baia Mare
Capitala și cea mai mare localitate din Maramureș, Baia Mare se mândrește cu un centru istoric atrăgător, în plin proces de restaurare și cu câteva așezăminte muzeale de valoare, printre care se remarcă Muzeul Satului.
- Muzeul Victimelor Comunismului și al Rezistenței
Acest memorial al durerii aduce un binemeritat și emoționant omagiu victimelor comunismului. Celulele au fost transformate în spații expoziționale. Închisoarea Sighet a funcționat între 1898 și 1977, perioadă în care a dobândit o notorietate întrecută de puține instituții de acest gen. S-a făcut remarcată în special între 1950-1955, când deținuți politici iluștri (foști miniștri, generali, academicieni și episcopi) au fost întemnițați aici.În cele 72 de celule au fost înghesuiți 180 de membri ai cercurilor conducătoare din epoca interbelică, cel puțin două treimi dintre ei în vârstă de peste 60 de ani. Au fost tratați cu o cruzime înfiorătoare și mulți și-au găsit aici sfârșitul. Printre aceștia s-a numărat și Iuliu Maniu, astăzi considerat martir al neamului. Politician incoruptibil, a organizat lovitura de stat din august 1944.
- Costumul popular
Nicăieri în Europa nu s-a păstrat atât de bine tradiția costumului popular ca în Maramureș. Dacă străbați satele (îndeosebi cele situate pe văile Mara și Iza) mai vezi si acum oameni îmbrăcaţi în haine tradiţionale la muncile câmpului: la cosit , la strins fânul, la săpat… În zilele de duminică și de sărbători, ai privilegiul să asiști la un spectacol vestimentar colorat, oferit gratuit de localnici. De reținut că această “desfășurare de forțe” nu are nimic ostentativ și nici nu reprezintă vreun element din arsenalul marketingului turistic. Ea poartă amprenta autenticității, fiind o reminiscență a stilului de viață din societatea tradițională locală.
- Meștesuguri tradiționale
Cultura traditională maramureșană se exprimă cu ajutorul meșteșugurilor vechi de ani de zile care încă se practică în zonă. Oamenii care confecționează clopuri, sculptori în lemn, femei care țes, morari sau fierari pot fi vizitați de turiști pentru a vedea cum își continuă meșteșugurile și tradiția de ani de zile. Turiștii care vizitează acești artizani au posibilitatea de a-și cumpăra obiecte unice și învăța mai multe despre un still de viață devenit în alte locuri doar o amintire.
- Salina Turda
Salina Turda datează din sec. al XVII – lea și în prezent, după recenta modernizare este considerată unul dintre cele mai frumoase locuri de sub pamânt din lume. De asta sunt convinși jurnaliștii de la Business Insider, care laudă din nou obiectivul turistic din Transilvania, după ce la sfârșitul anului trecut au inclus Salina Turda în top destinații din lume despre care turiștii nici nu știu că există.